Avaleht

Kolmepäevane retk ajaloolase Ott Sandrakuga Leetu Vilniuse Püha Kasimiri laadale 06.03.2020 - 08.03.2020

06.03.2020 - 13:54 - 08.03.2020 - 13:54

Vabandame, kohad on täis (registreerimine ootenimekirja)

 

Meid ootavad Baltimaade vanim ja suurim käsitöölaat, ajaloolised linnad, uhked lossid ja muinasmälestised ning maalilised maastikud. Kolmepäevase huvireisi jooksul teeme tutvust (või uuendame vana tutvust) Biržai jaVilniuse rikkaliku arhitektuuripärandi ja mitmete värskete restaureerimissaavutustega ning kolme olemuselt ja üldilmelt erineva looduskaitsealaga (Biržai, Pavilniai ja Nerise regionaalpargid), mis pakuvad vägevaid vaatepilte põnevatest karstinähtustest mägiste pervedega võimsate ürgorgudeni. Leedulaste UNESCO maailmapärandi neljast objektist näeme ära koguni kaks: lisaks Vilniuse vanalinnale ka muinaspealinna Kernave.  

Vilniuse Püha Kasimiri laadale (leedu keeles "Kaziuko mugė") oma tervet kesklinna, eeskätt muidugi vanalinna hõlmava mahu ja üle nelja sajandi pikkuse ajalooga pole ei Eestil ega Lätil midagi võrreldavat kõrvale panna. Etnograafiliselt ehedat käsitööd, andekat kaasaegset tarbekunsti, kõiksugu maitsvat ning huvitavat söögi- ja joogikraami pakuvad mõistike hindadega sajad meistrid mitte ainult kogu Leedust, vaid ka naabermaadest. Rahvariietes muusikute, lauljate ja tantsijate sagedased etteasted tõstavad niigi üleüldist ülevat peomeeleolu. Publik on muidugi arvukas, aga viisakas, tunne on turvaline, ei mingit rüselust.

Reedese reisupäeva põhipeatused on meil plaanis Biržais ja selle ümbruses. Laupäeva veedame osalt üheskoos (ekskursioon Vilnia jõe kanjonis, Belmontases, Užupise Vabariigis jm vanalinnas, soovijatele äsja taastatud Alumise lossi ehk Suurvürstipalee ühiskülastus) ja osalt omal käel Vilniuses. Pühapäeva hommikul vaatame enne linnast lahkumist üle veel mõned eestlastele olulised hooned ( kuulus Vilna sõjakool, meie saatkond ja laululava teisik). Kodutee kulgeb vaatluspeatustega läbi Suderve, Kernave ja taas Biržai. 

Meie kolmetärniline kaheste tubade ja hommikusöökidega öömaja (Domus Maria Hotel)  asub Vilniuse vanalinna peatänaval, aga mitte keset laadamelu, vaid otse Püha värava kõrval (Aušros Vartu gatve 12) kunagises paljasjalgsete karmeliitide kenasti restaureeritud kloostris, ümberringi laias valikus vaatamisväärsusi, kaubandust ja söögikohti. Teretulnud vaheldust ja parimas mõttes eksootikat pakkuva multikultuursete juurtega Leedu köögi, kulinaaria ja gastronoomiaga tutvumiseks on meil aega ja võimalusi kõigil kolmel päeval. Hinnatase on mõistlik, pigem odavam kui Lätis, rääkimata Eestist.  

Koostöös Konnalonni Kunstikojaga toimuvat retke juhib ajaloolane Ott Sandrak, vana lituanofiil, kes lisaks reisikava koostamisele ning kõiksugu huviväärsuste näitamisele ja lahtiseletamisele pajatab nende reisipäevade jooksul nii mõndagi Leedu maast ja rahvast, kultuurist ja loodusest, ajaloost ja tänapäevast rõhuga Eesti-Leedu seostel, paralleelidel, sarnasustel ja erisustel.

Pass või ID kaart kindlasti kaasa!

Sõidu hind koos majutuse, hommikusöökide  ja ekskursioonidega täiskasvanutele 165 eurot, õpilastele 135 eurot.

Buss väljub Rahvusraamatukogu eest reedel kell 7, tagasi Tallinnas pühapäeval kell 22.

Registreerimine retked@looduseomnibuss.ee. Info telefonil 5647 6297 (Jaan Riis). Vajalik täpne nimeline registreerimine. Palume lisada oma kontakttelefon. Saadame kinnituse ja arve.

Looduse Omnibussi ettevõtmisi toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus.